Nasze produkty

Nalewki

nalewka wędrowca

NALEWKA WĘDROWCA – Nalewka Wędrowca 40%. Skład: alkohol etylowy, miód, kompozycja ziół. Wyprodukowana według tradycyjnej bałtowskiej receptury z najwyższej jakości naturalnych produktów.
W czasach, gdy ludzie umieli cieszyć się życiem, w miejscu, gdzie dziś leży Bałtów, pośród jurajskich skał i niedostępnych lasów żył eremita słynący- na swoje nieszczęście- (wyobraźcie sobie co to za los być słynnym pustelnikiem) z mądrości. Pewnego dnia przybył do niego utrudzony człowiek, który nie mógł odnaleźć sensu życia. Chciał poprosić starca o radę, lecz zanim zdążył otworzyć usta mędrzec dał spragnionemu wędrowcowi nalewki z miodu i ziół rosnących w tej okolicy. Młodzian wypił duszkiem i… nagle wszystko stało się proste. Starzec zdradził mu recepturę i poprosił aby uleczony sam wyrabiał trunek. Miał nadzieję, że wreszcie  przestanie być sławny i zakosztuje szczęścia w swej samotni. Tak też się stało. Idąc śladem starożytnych można rzec iż „w nalewce kryje się mądrość”.

nalewka paleontologa

NALEWKA PALEONTOLOGA – Nalewka Paleontologa 45%. Skład: alkohol etylowy, nalew na zielony owoc orzecha włoskiego, miód. Wyprodukowana według tradycyjnej bałtowskiej receptury z najwyższej jakości naturalnych produktów.

W czasach dinozaurów, gdy świat naprawdę zakwitł po raz pierwszy, na Ziemi pojawiły się pszczoły. Wyobraźcie sobie tyranozaur próbującego odgonić pszczołę, która usiadła mu na czole albo triceratopsa, z kołnierzem oblepionym rojem. Może owady w ogóle „nie wchodziły” w drogę „strasznym jaszczurom”. Duży jednak nie zawsze wygrywa. Lądowe kolosy wyginęły, pszczoły przetrwały. Dzięki nim możemy cieszyć się pięknem kwiatów i smakiem miodu, jak długo jeszcze? Swoją drogą ciekawe czy dinozaury jadały miód?

trójniak

ZŁOCISTA BAŁTOWIA – Trójniak 13%. Wyprodukowany według tradycyjnej bałtowskiej receptury z najwyższej jakości naturalnych produktów.
LEGENDA O DIABLE CO ZASMAKOWAŁ MIODU BAŁTOWSKIEGO
Pewnego razu, do Bałtowa znanego z miodów znakomitych zawitał diabeł. Przebiegli Bałtowie dali mu owego napitku na próbę. Czart tak się rozsmakował w złocistym płynie i miodzie, że zapomniał o bożym świecie. Zaczął zaglądać do miejscowych pasiek, podkradając miód i niszcząc przy okazji całe barcie. Zaniepokojone pszczoły szybko postanowiły rozprawić się z rabusiem. Pożądliły diabła do nieprzytomności. Gdyby nie pomoc miejscowej zielarki i bartnika pewnie nie odzyskałby już przytomności. Okłady z ziół i miodu postawiły diabła na nogi. W zamian za to diabeł już nigdy nie próbował dręczyć bartników i miejscowej ludności. Od tego czasu Bałtowski Miód, Miodówka i Zioła zostały uznane za produkty lecznicze.

nalewka narciarza

NALEWKA NARCIARZA – Nalewka Narciarza 50%. Skład: alkohol etylowy, nalew na śliwkę węgierkę, miód. Wyprodukowana według tradycyjnej bałtowskiej receptury z najwyższej jakości naturalnych produktów.
Oczywiście nie można jeździć na nartach pod wpływem alkoholu. Dlatego odpowiedni czas na skosztowanie tego rozgrzewającego trunku przychodzi wieczorem, po zejściu ze stoku. Najlepiej smakuje w miłym towarzystwie. Kieliszek nalewki rozwiązuje język pozwalając efektownie opowiadać o swych wyczynach narciarskich. Uruchamia także wyobraźnię – nasze umiejętności i osiągnięcia zjazdowe staja się godne mistrzów. Ma jeszcze jedną zaletę – pita w rozsądnych ilościach pomaga iść wcześnie spać, aby następnego dnia z nowymi siłami znów zmierzyć się z oporem zimowej materii i… uśmieszkami lepiej jeżdżących maluchów.

MIODY I PRODUKTY PSZCZELE

miód akacjowy

MIÓD AKACJOWY – jasnosłomkowy o łagodnym smaku, po skrystalizowaniu przybiera kolor kremowożółty. Jest polecany alergikom, pomocny w nadkwasocie i zaburzeniach przewodu pokarmowego (wrzody żołądka, dwunastnicy itp.) Stosuję się go przy bezsenności, a także w celu złagodzenia objawów zmęczenia, znużenia i wyczerpania organizmu.

miód gryczany

MIÓD GRYCZANY – w stanie płynnym ma kolor ciemnobrunatny po skrystalizowaniu delikatnie jaśnieje. Ma ostry smak i intensywny zapach. Zawiera substancję wzmacniającą i oczyszczającą naczynia krwionośne – rutynę. Działa pomocniczo w schorzeniach układu krwionośnego, miażdżycy, wspomagająco przy złamaniach kości, odbudowuje komórki kostne. Bogaty w magnez, żelazo i witaminę C. Ochrania i odtruwa wątrobę. Ze względu na dużą zawartość magnezu zaleca się jego spożywanie przy stanach wyczerpania nerwowego.

miód lipowy

MIÓD LIPOWY – płynny ma barwę jasnobursztynową po skrystalizowaniu zmienia na białożółtą. W smaku jest aromatyczny i wyrazisty. Stosowany w stanach zapalnych oskrzeli i płuc, profilaktycznie w przeziębieniach, anginach, zapaleniu zatok. Łagodzi skutki stresu. Wywiera ponadto działanie napotne, przeciwgorączkowe, przeciwskurczowe, przeciwkaszlowe i wykrztuśne.

miód malinowy

MIÓD MALINOWY – białawy, o łagodnym smaku. Polecany w chorobach serca i niedokrwistości. Działa napotnie i wspomagająco przy przeziębieniach.

miód rzepakowy

MIÓD RZEPAKOWY – kolor kremowy o smaku słodko-mdłym. Pomocny w stanach zapalnych wątroby i dróg żółciowych, ma właściwości odtruwające, wspomaga serce i naczynia wieńcowe, stabilizuje ciśnienie krwi. Wspomaga podstawową terapię w przebiegu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przyspieszając gojenie stanu zapalnego tych narządów.

miód spadziowy

MIÓD SPADZIOWY – ciemny, niekiedy prawie czarny, po skrystalizowaniu brązowy, o lekko żywiczym zapachu. Ma największą aktywność bakteriobójczą. Doskonały w schorzeniach dróg oddechowych. Jego działanie antyseptyczne, przeciwzapalne oraz wykrztuśne dobrze wpływa na przeziębienia, jak i zapalenie płuc. Spożywanie tego gatunku miodu wpływa dobroczynnie na serce i układ krwionośny poprzez działanie przeciw miażdżycowe. Znakomicie uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów w organizmie.

miód wielokwiatowy

MIÓD WIELOKWIATOWY – barwa od jasnokremowej do herbacianej, po skrystalizowaniu jasnobrązowy. Smak od łagodnego do ostrego. Pomocny w chorobach układu moczowego, kamicy nerkowej, prostacie, zapaleniu jelit, w biegunkach. Łagodzi objawy alergii, stanowi cenne źródło energii dla mięśnia sercowego w chorobach serca i naczyń, a także wspomaga wątrobę w jej funkcji detoksykacyjnej w przebiegu chorób wątroby, woreczka żółciowego i innych.

miód wrzosowy

MIÓD WRZOSOWY – czerwono brunatny, silnie pachnący wrzosem, galaretowaty, po skrystalizowaniu nabiera żółtopomarańczowej barwy. W smaku delikatnie gorzki. Jest dobrym źródłem witaminy A, B, B6 oraz łatwo przyswajalnego żelaza. Ma działanie moczopędne i bakteriobójcze. Stosowany przy schorzeniach nerek, kłopotach z prostatą. Pomaga w stanach zapalnych jelit, żołądka oraz przy biegunce. Łagodzi bóle reumatyczne. Zwiększa odporność, szczególnie zalecany w okresie przeziębień. Działa wzmacniająco na serce, usuwa przemęczenie.

miód nawłociowy

MIÓD NAWŁOCIOWY ma jasnożółtą barwę i lekko kwaskowaty smak. Często krystalizuje do konsystencji kremu. Dzięki swoim właściwościom antyseptycznym, żółciopędnym i wzmacniającym organizm, polecany jest w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych, dróg żółciowych, nerek i prostaty, a także stawów. Dzięki sporej zawartości glukozy pozytywnie wpływa na kondycję mięśnia sercowego.

pyłek kwiatowy

PYŁEK KWIATOWY – Najbardziej odżywczy produkt roślinny. Działa jako środek wzmacniający i poprawiający kondycję. Wpływa korzystnie na krwiobieg, wzmacnia naczynia krwionośne, reguluje ciśnienie krwi, zapobiega zawałom, obniża poziom cukru we krwi. Zaleca się stosowanie pyłku w zaburzeniach trawienia i przemiany materii oraz w okresie klimakterium. Powoduje przyrost czerwonych ciałek krwi, leczy schorzenia wątłych i anemicznych dzieci, chroni wątrobę przed toksynami, wzmacnia włosy. Stosowany również w stanach wyczerpania, zmęczenia, w nerwicach, poprawia zdolności myślenia.

pierzga

PIERZGA PSZCZELA Przetworzony przez pszczoły i zakonserwowany miodem pyłek, magazynowany w plastrach jako zapas pożywienia dla larw pszczelich i młodych pszczół. Jest bogata w witaminy, enzymy i sole mineralne. Działanie lecznicze pierzgi: regeneracja organizmu po operacjach, zawałach oraz kuracjach antybiotykowych,wzmocnienie organizmu przy chronicznym zmęczeniu, wzmocnienie układu nerwowego przy przemęczeniu czy depresji, wspomaganie układu pokarmowego przy wrzodach, zaparciach i biegunkach, odtruwanie wątroby.
Pierzga pszczela pomaga także zapobiegać infekcjom w przypadku niedoborów witamin i minerałów czy obniżonej odporność.

 

PROPOLIS Wykazuje właściwości antybakteryjne, antywirusowe, regenerujące i przeciwzapalne. Stosowany w leczeniu stanów zapalnych, w chorobach układu krążenia, układu oddechowego, trudno gojących się ran i wielu innych schorzeniach.

MIÓD FACELIOWY – kolor jasnożółty do zielonkawego, krystalizuje się na jasnokremowo lub prawie biało. W smaku jest łagodny, słodki, lekko kwaskowaty. Doskonale wspomaga leczenie chorób układu pokarmowego – przy nieżycie oraz wrzodach żołądka, chorobach dwunastnicy. Jego spożywanie zaleca się cierpiącym na astmę oskrzelową. Ponadto wzmacnia organizm.

MIÓD LEŚNY Miód leśny ma intensywny kolor i aromat charakterystyczny dla lasów. Wspomaga leczenie przeziębień i chorób górnych dróg oddechowych, a ponadto reguluje przemianę materii i poprawia odporność organizmu.

MIÓD FASOLOWY – o barwie słomkowożółtej, po skrystalizowaniu białokremowej. Delikatny, mało słodki smak. Wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga pracę serca, ułatwia leczenie grypy i przeziębień, łagodzi schorzenia żołądkowo-jelitowe.

MIÓD MNISZKOWY – ma barwę jasnokremową, żółtą, aż do jasno pomarańczowej. Krystalizuje szybko, przybierając drobnokrystaliczną konsystencję. Wspomaga układ trawienny, działa pozytywnie na wątrobę oraz żołądek, łagodzi nadkwasotę. Stosowany jest w chorobach serca i woreczka żółciowego, nerek, pęcherza, w dolegliwościach reumatycznych oraz chorobach dróg moczowych. Polecany jest przy chorobach żołądka, zaburzeniach trawienia, chorobach jelit, skurczach żołądka i jelit oraz chorobach wątroby i dróg żółciowych, a także przy niedokrwistości i schorzeniach reumatycznych. Pomocny w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego.